Як виграти битву з цвіллю на кухні?
Цвілеві гриби — старожили нашої планети. Вони з'явилися 200 млн років тому й ліпше від мандрівника-екстремала Беара Гріллса знають, як «вижити за будь-яку ціну». Вони рятують життя. І вони здатні вбити. Згідно з однією з версій американських медекспертів, саме цвіль спричинила смерть голлівудської актриси Бріттані Мерфі...
Спори цвілі можна знайти практично скрізь: за наявності вологи вони здатні рости ледь не на будь-якій речовині! Таким чином цвіль супроводжує людину всюди, тому дехто звик просто її не помічати. І це даремно.
Чому цвіль небезпечна для людини?
6 фактів, про які вам варто знати:
• Шкоди здоров’ю завдає не сама цвіль, а її спори.
• Вони досить швидко проникають у дихальні шляхи, провокуючи ряд захворювань: від алергічного риніту до важких форм бронхіальної астми.
• Спори, що потрапляють на шкіру, можуть викликати екзему та дерматит.
• У групі ризику — люди зі зниженим імунітетом, підлітки та діти. Грибок може вражати волосся й нігті, подразнювати слизову оболонку кишкового тракту.
• Один із видів цвілі — Aspergillus niger — збудник дуже небезпечного захворювання: легеневого аспергільозу.
• Алергенами можуть бути не тільки спори, а й продукти життєдіяльності цвілі. Вони потрапляють у кровоносну систему через дихальні шляхи та викликають інтоксикацію: запаморочення, головний біль, нудоту та навіть блювоту.
Чому цвіль заводиться на кухні?
Мікроскопічні грибки здатні виживати за будь-яких умов: від арктичних льодів до відкритого космосу. Та все ж найкраще середовище для розвитку цвілі — це вологі приміщення. Бермудський трикутник цвілі: «кухня-ванна-підвал» — її найулюбленіші місця.
Процес розмноження цвілевих грибів у приміщенні буде стрімким, якщо:
• температура у ньому — понад 17 °С;
• вологість — понад 75%;
• вентиляція відсутня.
Багато хто не здогадується, та під час приготування їжі чи прийняття душу продукується достатньо вологи для росту колоній цвілі. Ви кип'ятите воду або ж просто готуєте їжу, а у повітря підіймається пара, а потім на вікнах ще й конденсат з’являється.
Порушення теплового балансу — одна з найважливіших причин підвищеної вологості у приміщенні і, як наслідок, створення сприятливого підґрунтя для зростання цвілевих грибів.
Як прибрати цвіль — чи всі засоби дієві?
Якщо ви помітили цвіль на їжі — краще відразу віднести її у сміттєвий бак.
Гірше, коли грибок залишається непоміченим у різних важкодоступних місцях. Якщо цвіль вже з'явилася, потрібно ліквідувати її осередки. Але задачка не з легких. Адже не існує практичного способу усунення всіх спор цвілі у вашому будинку.
Єдиний спосіб контролювати її зростання — відстежувати рівень вологості. Саме тому краще діяти на випередження — зменшувати вологість у приміщенні до 30-60%. У цьому допоможуть:
1. Хороша вентиляція: частіше провітрювання, поліпшена вентиляція ванної кімнати.
2. Усунення витоків води.
3. Підключення витяжки з повітроводом.
Які моделі витяжок ми рекомендуємо
Маємо: кухня площею 14-15 м2.
Що нам потрібно? Витяжка з потужним мотором і режимом відведення повітря.
Рекомендована модель: NR-F 60 M WH. Якщо кухня у темних тонах, рекомендуємо цю ж модель у чорному кольорі.
Продуктивність (вільний вихід потоку повітря): 700 м3/год. На максимальній швидкості ця витяжка дозволяє оновлювати повітря на кухні цілих 15 разів за годину. А також має:
• вбудовані LED-лампи;
• фронт із загартованого скла;
• ергономічні механічні кнопки;
• 3 швидкісних режими.
До речі, у нашому асортименті є брат-близнюк цієї витяжки — NR 60 M WH.
Вони схожі за характеристиками та дизайном, єдина відмінність — дверцята витяжки в останньої моделі випирають з фронту.
Маємо: велика кухня/кухня-студія площею до 25 м2.
Що нам потрібно? Витяжка з дуже потужним мотором, але при цьому не занадто гучна та громіздка.
Рекомендована модель: TL (1100) WH. Представлена у варіанті з нержавіючої сталі, а також у білому, чорному й кольорі слонової кістки.
Продуктивність (вільний вихід потоку повітря): 1100 м3/год — це майже вдвічі більше, ніж у стандартних моделей. А також має:
• режим відведення та рециркуляції;
• зворотний клапан, який перешкоджає проникненню запахів з вентиляційного каналу в кухню.
Маємо: суперсучасна кухня/кухня-студія площею до 25 м2.
Що нам потрібно? Витяжка з дуже потужним мотором і «розумним дизайном».
Рекомендована модель: HES 30 (C-600) SAND/AJ. Ця модель є в пісочному та сріблясто-сірому кольорах.
Продуктивність (вільний вихід потоку повітря): аж 1200 м3/ год! У цієї витяжки дуже потужний мотор. Інженери подбали про те, щоб він служив довго, і захистили його: від перегріву — термозахисним реле, від вібрації, корозії та перепадів температур — литим алюмінієвим корпусом. Але це ще не все! Коли мотор настільки потужний, можна очікувати, що він буде гудіти, як паротяг. Але ні: максимальний робочий шум можна порівняти з шумом від розмови двох людей, які знаходяться на відстані 3 м від вас.
Додаткові переваги витяжки HES 30 (C-600) SAND/AJ:
• 2 режими роботи: відведення та рециркуляція повітря;
• 4 швидкості (ще одна додаткова швидкість на випадок, якщо щось пішло не так і страва підгоріла);
• таймер;
• зворотний клапан;
• сенсорне управління;
• LED-дисплей.
І пам'ятайте: навіть найпотужніша витяжка не врятує кухню від цвілі, якщо її не вмикати!
Використовуйте витяжку щоразу, коли готуєте їжу, миєте посуд або робите вологе прибирання. І нехай жодна спора не проросте на вашій кухні :-)
Читати ще статті з циклу:
Дихайте глибше, ви схвильовані
Фільтруй! Вугільні фільтри в витяжках: як вони працюють